

#### Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first. In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

## **Ex**) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = 6:30

- 1) 1:35 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 2) 1:10 + 2 hours and 55 minutes =
- 3) 2:25 + 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 4) 4:45 + 1 hour and 50 minutes =
- 5) 7:20 + 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 6) 6:35 + 2 hours and 50 minutes =
- 7) 4:30 + 2 hours and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **8)** 7:25 + 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 9) 6:30 + 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **10**) 3:50 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **11**) 5:50 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **12)** 5:50 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 13) 6:45 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 14) 8:50 3 hours and 50 minutes =
- **15**) 10:20 2 hours and 50 minutes =
- **16**) 6:05 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **17**) 11:40 3 hours and 50 minutes =
- **18**) 9:15 2 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **19**) 8:55 2 hours and 55 minutes =
- **20**) 11:35 3 hours and 55 minutes =

### **Answers**

- Ex. 6:30
- ----
- 2. \_\_\_\_\_
- 3.
- 4.
- 5. \_\_\_\_\_
- 6. \_\_\_\_\_
- 7.
- 3. \_\_\_\_\_
- 9. \_\_\_\_\_
- 10. \_\_\_\_\_
- 11. \_\_\_\_\_
- 12. \_\_\_\_\_
- 13. \_\_\_\_\_
- 14.
- 15. \_\_\_\_\_
- 16. \_\_\_\_\_
- 17. \_\_\_\_\_
- 18. \_\_\_\_\_
- 19. \_\_\_\_\_
- 20.



Answer Key

Name:

### Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

## **Ex**) 3:35 + 2 hours and 55 minutes = 6:30

1) 
$$1:35 + 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 4:25$$

2) 
$$1:10 + 2$$
 hours and 55 minutes =  $4:05$ 

3) 
$$2:25 + 1$$
 hour and 55 minutes =  $4:20$ 

4) 
$$4:45 + 1$$
 hour and 50 minutes =  $6:35$ 

5) 
$$7:20 + 3$$
 hours and 50 minutes =  $11:10$ 

7) 
$$4:30 + 2 \text{ hours and } 55 \text{ minutes} = 7:25$$

8) 
$$7:25 + 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 11:15$$

10) 
$$3:50 + 1 \text{ hour and } 50 \text{ minutes} = \underline{5:40}$$

11) 
$$5:50 - 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 3:00$$

12) 
$$5:50 - 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = \underline{2:00}$$

15) 
$$10:20 - 2 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 7:30$$

**16**) 6:05 - 1 hour and 50 minutes = 
$$\frac{4:15}{}$$

17) 
$$11:40 - 3 \text{ hours and } 50 \text{ minutes} = 7:50$$

**19**) 
$$8:55 - 2$$
 hours and  $55$  minutes =  $6:00$ 

# Answers